Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2015 18:36 - Защо оставка? С какво право?
Автор: slaveya66 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1730 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 03.02.2015 12:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Мили блогъри,

 

             Добре дошли в моя скромен блог, наречен с ексцентричното заглавие “За душевния ексхибиционизъм и още”. Иии, за да оправдая поне от малко заглавието, с риск да разбуня нечие недоволство, мисля да взема отношение към запаления конфликт от ДПС в държавата и поисканата оставка на здравния министър. Кариерата ми на лекар започна в системата на бърза помощ, а по настоящем съм главен здравен инспектор в РЗИ. С цялото ми уважение към ораторските способности на г-н Лютви Местан, не мога да не отбележа, че със своята позиция по въпроса, той греши, като отрича един същински факт в България, а имено обособено ромско малцинство, в което мизерията, невежеството и престъпността са много пъти по-чести (не го тълкувайте буквално, но не знам за такава статистика), отколкото сред останалото население. Това е толкова вярно, колкото, че съществуват различни национални програми за интеграция на етническите малцинства. И понеже ми се налага да работя по такива програми, знам, че по тези програми държавата и европейските институции отпускат средства основно за социализация (което значи приобщаване към обществото) на ромското население. Нека се разбере, че нямам нищо против етническия произход, а към начина на живот на тези хора, избиращи принадлежност към изолирани общности в 21-ви век. По тези програми на роми се отпускат пари за образование, например, докато аз трябва да си плащам скъпо, за да се уча, предоставят се различни здравни и материални грижи, които на нас, простосмъртните, т.н. българи не се дават, а трябва да си закупим. Мисълта ми е, че това са превилегии към малцинствата, на които мнозинството няма право. И може да прозвучи егоистично и просташки, но това ми прилича на дискриминация на мнозинството от малцинството, защото правото трябва да е еднакво към всеки гражданин. Като го мисля това, признавам си, мразя се, но как да не го мисля?! Според социологическо проучване, пак по тези програми е установено, че на всеки 100 роми един работи на редовна заплата, а следователно плаща и данъци на държавата. Питам аз, може ли да се живее от пенсии и социални помощи или неизбежно идва предположението за скрити доходи – кражби, черен бизнес, измами...? Какво чудно има в това, че в тези общности се посяга на лекари, които отиват с единствената хуманна цел и мисъл – да помогнат. Защото знам какво е да отидеш на посещение в такъв квартал като лекар. Защото колкото и да искам, понякога по независещи от мен причини, не мога да помогна. Сред тези хора има будни съвести, които плащат тежък данък за своя произход, прозряли, осмислили  истинските ценности в живота, които са доказателство, че щом иска, всеки може да се интегрира и да загърби мизерията, невежеството и престъпността. Такива хора не просто напускат, но не искат по никакъв начин да са свързани с общностите от роми. Живеят в страх, че може да им бъде отмъстено на тях и на децата им за това, че са избрали социалния път.

            Мили блогъри, с риск, че съм голословна, не знам дали не е просташко, безсмислено и скучно философстване този материал и все пак не мога да замълча за това, което е факт и да не подам ръка на колегите. Не мога да не застана зад тази открита и честна политика, която води нашият здравен министър, д-р Петър Москов, защото тя защитава авторитета и правото на спокоен и ползотворен труд за здравето на всеки българин. А на тези, които четоха до тук, едно голямо, благодаря и до скоро!

 




Гласувай:
5



1. pvdaskalov - Привет!
25.01.2015 16:12
Статията засяга важен въпрос. Дори е по-подходящо да пиша важен проблем. От години имам общи работници роми. Имат прекрасни качества - задружни са, помагат си безкористно, трудолюбиви са (общо взето)... Но! Почти няма човек от техните среди, който да не работи, а ето, че получава и помощи. Искат да им помагаш, да им подаряваш, но ти помолиш ли за помощ, без пари няма да ти услужат и за дреболия. Съветвам ги да говорят с децата си на български, за да им е по-лесно в училище и един ден в живота - не, продължават...
Не мога да бъда оптимист. Май ще са безнадежден случай още 1000 години.
За да бъдат интегрирани, те трябва да добият някои нормални навици - хигиена, обучение, отказ от ранни бракове, своевременно търсене на медицинска помощ, а не когато е вече късно, и т.н. Би могло преди да се подпишат за социалните и други помощи, да им се изнасят лекции, да се водят разговори с тях, непринудено да си кажат и те мнението...
Успех, Главен здравен инспекторе! Какво ли значи РЗИ? Няма да мога да заспя, докато не науча.
Извинявай за шеговития тон накрая.
П и е р
цитирай
2. slaveya66 - Здрасти, Пиер,
25.01.2015 22:18
Ей сегичка се прибрах и бързам да ти отговоря.
Първо да ти благодаря за отношението към поста. Съгласна съм с теб.
А сега на въпроса: РЗИ значи Регионална здравна инспекция и отговаря на ХЕИ (Хигиенно епидемична инспекция). Между другото живея в София и всеки ден пътувам до Перник, защото работя в РЗИ - Перник, което е пълен антилогизъм, но то какво в нашето общество е логично!? Това е друга тема, за която също съм намислила пост, но друг път.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: slaveya66
Категория: Лични дневници
Прочетен: 74888
Постинги: 41
Коментари: 19
Гласове: 179
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031